Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за

...
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за
Коментари Харесай

Плащания в брой само до 5000 лева, по-големи суми – с превод през банка

Министерството на финансите разгласява за публично обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Прагът за заплащания в брой да се понижи от сегашните 10 000 на 5000 лева, с цел да се свие каузи на сивата стопанска система.

Над тази сума, разплащането да става единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка. Новият „ таван “ да се отнася и за заплатите, които досега не бяха включени в закона.

Приходните организации да бъдат уведомявани авансово за разплащания от бюджета към данъчно задължени лица.

Изискването да се отнася за парични преводи на стойност над 10 000 лева, както и за предявени на задължените лица изпълнителни листове за над 1000 лева, оферират още от финансовото министерство.

Така ще се вкара още един метод за информиране на обществените реализатори за съществуване на финансови средства в данъчно задължени лица, е записано в текст за корекция на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Това са две от предложенията за промени в закона за заплащанията в брой, препоръчани от финансовото министерство.

Редакциите на данъчните закони са поради признато протоколно решение на Министерски съвет за сформиране на бюджет за 2023 година

с недостиг от 3 % и обявените от служебния финансов министър Росица Велкова приходни ограничения за постигането на тази цел.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР